Karriären

När du har arbetat ett tag som reseledare kanske du är sugen på att prova något annat. Och det finns ganska många olika vägar att gå, tycker jag. Nu beror det ju så klart på vilket bolag du väljer att skriva kontrakt med och vad du är intresserad av men här följer en lista på vilka vägar du kanske kan gå.
Och observera att det här är direkt från reseledare jag beskriver här nedan. Du har ju mer att välja karriärer att emellan om du suttit i destinationsledningen.


I RESEBOLAGETS  UTLANDSORGANISATION
  • Rundreseledare
  • Aktivitetsledare
  • Barnledare
  • Showartist
  • Inom Sport/Fitness/Spa


Tjänst i ledningsgruppen
  • Ekonomi
  • Bokning
  • Personalansvarig
  • Serviceansvarig
  • Driftsansvarig
  • Ort/Resort/ö-ansvarig
  • Platschef


PÅ RESEBOLAGET HEMMA I SVERIGE

Huvudkontor
  • IT
  • Ekonomi
  • Marknad
  • Kundservice
  • Försäljning

Butik (om de har sådan)
  • Reserådgivare/säljare



UTANFÖR RESEBOLAGET
  • Hotellreceptionist
  • Säljare
  • Kundtjänst
  • Lokal guide hemmavid


Och med lite extra utbildning

  • Lärare
  • Instruktör
  • Coach
  • Eller varför inte Egenföretagare inom resebranschen?

Obsning

Nu räcker det dessvärre inte med att plugga innan och skaffa sig kunskap på plats. Du måste ju veta vad resebolaget erbjuder på destinationen.

Man kanske börjar med hotellcheck. Hur ser receptionen ut? Öppettider? Restaurangen/Barens/Poolens öppettider? Har de internet och vad det kostar det? Har de safetybox och AC? Finns det ramper till poolen för rullstolar? Vad erbjuder de på sitt SPA? och så vidare.

Vilken service har ditt resebolag på destinationen? Hotellservice? Stormöte? Servicekontor? En jourmobil? Utflykter? Du följer med för att se vad som sägs, görs och noteras.
Utflykterna åker man på för att se arrangemanget för att sedan kunna göra reklam. Statistiskt så är nämligen de gäster som varit på någon utlfykt under sin semester de mest nöjda...

Ingår administrativa uppgifter? I början går du oftast bredvid någon som har erfarenhet. Du lär dig det administrativa genom Learning by doing. Du får lära dig att föra serviceböcker, skriva gästrapporter, registrera din ekonomi, boka utflykter och vad det nu kan vara som ingår i ditt jobb.

Vad det än är så ska det observeras (eller obsas som vi brukar säga).

Ju längre du jobbar, desto kortare uppstart. Du kan ju redan själva jobbet, det är bara det som gäller specifikt på din destination kvar. Den första uppstarten jag hade var tre veckor, den senaste fyra dagar...

Destinationskunskap

En reseledare behöver veta mer än gästerna. Och gärna mer än invånarna där du jobbar!
Hur i hela friden kan det gå till? Jo, man pluggar!

Jag har redan förklarat vikten av att vara påläst redan när du kommer. (http://jobbasomreseledare.blogg.se/2011/july/plugga-pa.html). Nu när du är på plats är det dags att leta upp ställena du har läst om. Det är mycket som inte går att läsa sig till eller se på en karta...

Och du kommer få många frågor.
Vad kostar ett frimärke? Kan man skicka hem saker härifrån så det säkert kommer till Sverige? Hur långt är det till köpcentret? Var kan jag köpa en klocka billigt? Var kan jag sy upp kläder med kvalitet? Om jag vill åka till Akvariet på egen hand - hur åker jag och vad kostar biljetten? Var ska jag äta på den lokala matmarknaden? Finns det något bra SPA? Vad kostar en taxi till piren? Kan man spela bangolf här? Den där kamelranchen, hur sköter de kamelerna? Var ligger posten? Vad heter den där frukten med taggar på? Vi ska fira bröllopsdag - viken restaurang gör vi det bäst?
Ja, du fattar. Du måste vara förberedd på alla slags frågor. Och vad är väl roligare än att kunna besvara allt själv?

Ett tips är att promenera runt med din lokala karta och en penna för att ringa in intressanta platser eller pricka in det du hittar som inte finns med. Bonus är att du träffar människor (och själv kan ställa frågor), känner dofter, kan smaka på okända frukter/maträtter, klämma på saker, smita in och titta på något som ser spännande ut och så vidare.

En annan fördel med att promenera med karta är dessutom att du orienterar dig snabbt och får landmärken så du kan förklara placering och avstånd mellan olika saker för gästerna.

Och vi ska inte glömma en annan viktig sak - du får ju gratis motion, ej att förakta!

Plugga på!

Självklart måste du läsa på om destinationen innan du åker ner. Du kan ju inte göra som en del gäster som kommer till Indien... och tror att de ska få det som i Thailand. Visserligen samma kontinten men där slutar alla likheter.
Eftersom du ska veta mer än gästerna måste du faktiskt läsa på innan. Det blir alltså tillbaka till skolbänken!

Mr Google och Youtube är utmärkta utbildningsverktyg om du föredrar att jobba med datorn.

Gillar du böcker och är ute på destination finns det nästan alltid en bokhandel som säljer engelska guideböcker (typ Lonely Planet, Insight, Rough Guides) så du har något att börja med. Det är när du har läst dem som du börjar göra forska mer i detalj. (Det här gäller absolut dig som ska jobba med rundresor). När du mellanlandar i Sverige finns ju biblioteket att tillgå.

Och ja, det tar tid men du har igen det sedan!

Var ska jag bo?

När du kommer ner är det normalt någon som tar emot dig. Alla gånger jag har bytt destination har någon kollega eller rent av chefen tagit emot. Sen varierar det lite men jag kan ju berätta om hur det har varit på de destinationer jag har kommit ner till.

Ibland har vi åkt till kontoret för att träffa kollegor. Ibland har jag börjat med lunch på någon trevlig restaurang. Ett par gånger har jag åkt till mitt boende direkt. Det har varit lite beroende på vilken tidpunkt jag kommit ner.

Någongång har jag fått välja mellan två boenden men till 95% är det företaget som väljer var du ska bo.

Vilken slags boende jag har haft har också varierat. Det har varit lägenhet flest gånger, en gång en hytt på 9 kvadratmeter (jobbade på kryssningsbåt så det är inte så konstigt), en gång hotellrum.

I allmänhet får du inte veta hur du ska bo förrän du kommer ner så det är bättre att du ställer in dig på delat boende. Det är också det som är vanligast. Alla har varsitt rum sedan delar man kök och badrum (något som ändå kan vara en prövning för tålamodet).
Jag har bara behövt dela boende en gång men alla tre var rundreseledare så det funkade ganska bra ändå. (Föredrar att bo själv som du förstår av detta. Om du, som jag, tycker det är jobbigt att dela med andra har du ju valet att söka till destinationer där du jobbar helt själv!)

Vart ska jag söka?

Charterbolagen, ja även Alpina resor, har två säsonger; sommar och vinter. De sträcker sig mellan 4 och 8 månader åt gången beroende på var det är på jordklotet. Bussbolagen har först och främst en sommarsäsong. Så att söka ut till destination gör du 1-2 gånger per år och man ser gärna att du kan jobba hela säsongen.

Vart du ska söka är en annan femma. Den frågan kan egentligen bara du besvara. Men det finns några saker du bör känna till som nybakad reseledare.

Du kommer troligtvis inte kunna välja destination för din första säsong.
Det är mer troligt att du placeras (om du arbetar för ett större charterbolag) på en större destination oavsett dina önskemål. På stora destinationer är det många arbetskamrater och ännu fler gäster vilket så klart innebär att mer kan hända.
Man placerar dig där för att du snabbt ska komma in i jobbet men också för att du blir en mer All-round-reseledare och kan börja klättra på karriärstegen, om du är intresserad av det.

Men självklart ska du önska! Det finns ju något som heter ödet eller tur eller meningen! Man vet aldrig! 
Fast jag måste göra dig lite mentalt förberedd på att du nog inte kommer få jobba i Vietnam, Sydafrika, USA eller något annat exotiskt resmål första säsongen. Men kanske säsong 2? 3? Du vet, det gäller att inte ge upp!
Och var lite Open-minded för det du blir erbjuden. Det är i det okända möjligheterna bor!


Graubetrottertips
Jag gör en önskelista över destinationer jag vill till helst och söker dem. Och önska kostar ju ingenting... men i slutänden är det resebolaget som ser vart du passar och behövs bäst.
 
Under tre säsonger hade jag Turkiet på Fyra-i-topp-listan och tyckte nog att jag motiverade placering där i min ansökan väldigt bra (har varit där en del, känner lite folk och har pluggat turkiska). Men näe, jag passade visst bättre i Grekland (Samos som ligger granne med Turkiet så jag var ju där då och då iallafall), Egypten och Ryssland istället!
Men det är så det är. Man blir lite livegen - fast på ett positivt sätt. Och länderna fanns ju med på listan de också så jag ska inte klaga!

Reseledarutbildningen

Utbildningen är ungefär som ett körkort, fast i "Reselederi". Du får grunderna sedan är det erfarenheterna som ger dig resten. Och det är just det som gör det här jobbet så himla kul! Du blir aldrig fullärd.

De flesta kurserna ger dig kunskaper genom enskilda uppgifter, föreläsningar, seminarier, teoretiska/praktiska grupparbeten samt rollspel - och ibland även på dygnets alla timmar. För det är så vårt jobb ser ut. Att jobba som reseledare är inget 8-17 jobb. Det händer grejer även på kvällar och nätter.

Vilka ämnen berör man? Ja, det kan handla om företagets filosofi, vad jobbet innebär, presentationsteknik, mikrofonteknik, utflyktskunskap, HLR (hjärt-och lungräddning), vad som gäller för företagets reseförsäkring, din och dina gästers säkerhet, hur ge bästa servicen, konflikthantering - bara för att nämna en del.

De flesta resebolag har ett par prov/examen och du måste så klart vara godkänd på dem för att  vara intressant för en anställning.

En sak är säker: Du kommer lära dig en massa (om jobbet, om dig själv, om andra människor) och ha väldigt kul under tiden! Det är än idag några av de roligaste veckorna i hela mitt liv!


Beskedet
Det avgörande beskedet, om huruvida resebolaget vill rekrytera dig eller inte, kommer efter ett par veckor.

Om du inte får jobb: Kom ihåg att ta reda på varför!
För vill du verkligen bli reseledare och kan ändra på något som kanske inte helt fungerade på kursen så har du ju fler chanser i livet! Det finns många resebolag med reseledare där ute... Valet är ditt!

Om du får jobb: Grattis!

Många reseledare jobbar en längre tid och gör karriär inom resebolagen. Andra jobbar ett par säsonger och kan dra nytta av meriterna de får fast i helt andra sammanhang. En reseledare är en attraktiv anställd.
För vi jobbar vilken tid på dygnet som helst, hur många timmar som helst sex dagar i veckan, anser att det inte finns några problem bara möjligheter oavsett vad som händer och är glada när lönen kommer även om den ibland är mindre än existensminimum hemma i Sverige.
(Hm... jag måste nog medge att vi reseledare är ett något märkligt folk.)


Personlig reflektion
När de ringde och sa att jag fått jobb, ja du, då grät jag... och skrattade... och ropade till mig själv framför spegeln "Där ser ni!" för olyckskorparna hade ju sagt att jag skulle vara för gammal för jobbet och då hade jag ju precis bara fyllt 45!
Låt mig citera Lilli Palmer (aktris med tyskt ursprung):
"Bara den som inte accepterar sin ålder känner sig verkligt gammal."

Hur blir jag antagen till en kurs?

Det är inte självklart att du blir antagen till någon kurs trots att du själv betalar för den. Det är lite som att söka till högre utbildningar.

Det första du måste uppnå är så klart grundkriterierna (http://jobbasomreseledare.blogg.se/category/utbildning.html). Sedan handlar det om hur du presenterar dig själv, inte bara i kursansökan som du skickar utan även i gruppsammanhang och i individuell intervju.


Intervjudag
Om du fångar resebolagets intresse med din ansökan blir du kallad till intervju.
Numera använder en del dessutom lämplighetstester som du ska göra innan du blir kallad till intervju. Ribban har höjts bara de senaste fem åren, upplever jag, och idag är man ute efter reseledare med de rätta kvaliteterna.

Själva intervjudagen består ofta av olika gruppövningar. Det kan vara uppgifter som visar vilken roll du har/tar/får i en grupp bestående av flera okända personer, vilken attityd du väljer att bemöta problem med och hur du uppför/uttrycker dig gentemot andra.

Det ingår även en personlig intervju, en jobbintervju kan man säga. Och precis som vid vilken arbetsintervju som helst gäller det att vara påläst, förberedd och intresserad!

Om du lyckas få ihop alla tre pusselbitarna så kommer mailet eller...


Telefonsamtalet
Jag minns när jag fick telefonsamtalet från "mitt" resebolag och en av cheferna meddelar att man väldigt gärna ville ha mig på kursen. Från den dagen var jag definitivt reseledare mentalt!

Utbildare

Jag har försökt samla alla utbildare på den här sidan och jag tror att jag fått med alla på den svenska marknaden!


CHARTERBOLAG

http://www.apollo.se/se/om-apollo/reseledare/arbeta-som-reseledare/pages/info-reseledare.aspx


http://www.ving.se/jobb/arbeta-utomlands

http://www.fritidsresor.se/36665/arbeta-hos-Fritidsresor/Blue-Academy/

http://www.nazar.se/reseledare

http://www.solresor.se/content/arbeta-for-solresor/

http://www2.detur.se/SfCmsB2CUi/pages/pages/Reseledare.aspx

http://www.sportresor.se/skidresor/reseledare/

http://www.stsalpresor.se/reseledare/
(har dock läst lite ofördelaktiga inlägg om STS så ta reda på mer fakta innan du söker)


BUSSBOLAG
http://www.scandorama.se/foretaget/sv/jobba-pa-scandorama.asp
Scandorama kommer ut med info på den här sidan när utbilding börjar bli aktuell.

Tidigare har Ölvemarks också haft utbildning men den verkar ha försvunnit.


FRISTÅENDE UTBILDARE
http://www.service-co.se/Framsida.aspx?AreaID=24

http://www.tecab.com/

http://www.catofsweden.com/reseledareguide.html


Om jag har har missat någon länk, kommentera gärna detta så försöker jag göra något åt det!

RSS 2.0