Om olyckan är framme

I jobbet
Du brukar vara försäkrad av din arbetsgivare men kontrollera gärna villkoren. Det kan vara så att du vill komplettera.


På fritiden
På fritiden är du helt oskyddad utan försäkring. Jag rekommenderar att du tecknar någon form av Fritidsförsäkring. Man vet aldrig när olyckan är framme. Det är lätt hänt att man tänker att "det händer inte mig"... och det kan bli en DYR historia! Kom ihåg de kloka orden "Det är bättre att ha en försäkring man inte behöver, än att inte ha en försäkring man behöver"...

Här har du länkar till några bolag som tecknar en sån typ av försäkring
http://www.trygghansa.se
http://www.if.se/web/se
http://www.europeiska.se/sv
http://www.lansforsakringar.se
Om du har valt att vara fackligt ansluten finns det ofta billiga alternativ på försäkringar. Men kontrollera gärna att de gäller för arbeta utomlands.


Försäkring

Sjukförsäkringen
Om du ska vistas en längre tid utomlands finns det lite olika regler som gäller.
Om du ska jobba i ett annat EU/EES-land eller Schweiz ska du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). Inom Norden behöver du inte ha något emellertid. Kortet kan du beställa på Försäkringskassans hemsida där du också kan läsa mer om vad kortet medger för hjälp och hur länge det gäller. Det är inte som när du är hemma...

Länder som Sverige inte har avtal med
Om du blir sjuk i ett land som Sverige inte har något avtal med kan du inte få dina kostnader ersatta, vare sig från Sverige eller från landet du vistas i. Det är då viktigt att du har en privat reseförsäkring som täcker kostnaderna för sjukvård.
Om du blir sjuk i ett land som Sverige inte har något avtal med kan du inte få dina kostnader ersatta, vare sig från Sverige eller från landet du vistas i. Det är då viktigt att du har en privat reseförsäkring som täcker kostnaderna för sjukvård!Läs mer på http:/Landstingets hemsida
Kom ihåg att anmäla din utlandsvistelse till Försäkringskassan om inte din arbetsgivare hjälper dig med det.

Läs om t ex Länsförsäkringars Extra försäkringsskydd

Bra-att-ha-grejer

Sverige HAR några bra att ha grejer att ta med inför flytt till sin destination. Här kommer det som jag har med mig i nästan alla fall!


Klädområdet
Ibland kanske man behöver tvätta lite själv. Då kan det vara bra med miniklädnypor i plast.


Om du har vita skinn/plastskor, som är helt hopplösa att hålla rena, så rekommenderar jag skorengöring/puts Effekt. Den trollar bort det mesta av fläckarna som kan uppstå... Jag brukar köpa på skoaffären DNA.




Hushållet
Osthyvel! Fick frågan här om dagen om det verkligen FINNS hårdost i andra länder och Japp! det gör det! Jag älskar ost men inte i centimetertjocka skivor! Så från och med i år följer en röd i äkta plast med!


Och så gillar inte jag de där konservöppnarna i metall. Ni vet de där som är en vikbar metallgrej. Så i år botaniserade jag på IKEA och hittade en smidig en i äkta plast den också för 19 spänn. Och naturligtvis tog jag en som matchar ovanstående osthyvel: Röd och vit!



Jag brukar leta efter diskborstar i varuhusen men hittar bara scotch-svampar så en liten diskborste från Ikea för sådär en 3 kronor får följa med i väskan också. Japp, det blev så klart en röd!



Kryddor
En påse Vitpeppar och en med tacokrydda (som jag snålar med) slänger jag ner i väskan eftersom det är lite tveksamt att hitta på många platser.

.

I de muslimska länderna är det kanske inte helt lätt att få tag i alkohol - om man inte går till restaurang/pub i turistkvarter förstås. Men ibland vill man kanske ta med sig en flaska vin hem.
På en del ställen får man verkligen LETA efter dessa butiker som ibland bara är ett hål i väggen (som den i Luxors bazar till exempel.. Men om man får tag i en flarra uppstår nästa spännande händelse. Hur ska man få upp korken? Då kan det vara bra att ha en vinöppnare - och DET brukar inte vara lätt att få tag i! Därför följer det med en från Svedala!



Necessären
För det första har jag ingen regelrätt necessär. Jag har köpte en skinnväska (på Ullared för 69 spänn) med fyra fack, axelrem och bälteshälla så jag kan använda väskan på fritiden på destinationen. Det gör att jag har kombinationsmöjligheter. Jämrans praktiskt!



Hygienartiklar finns i hela världen men jag har ett par saker jag har med mig hemifrån, trots det. Min tandborstgubbe med sugpropp som jag en gång fick att min yngsta dotter, Milla. En suverän grej! Tandborsten hänger alltid på spegel och du slipper ha ett glas stående på handfatet!



Om du använder ögonskugga och vill att make-upen ska hålla en hel dag rekommenderar jag att du köper en ögon-primer. Den gör att även den billigaste ögonskuggan håller plus att färgerna blir som du ser dem i "burken".


Och vill du ha ett läppstift som håller länge och sitter kvar även undre måltider så är det Max Factors InFinity som gäller - inget annat. Det finns kopior men ännu har jag inte hittat något bättre märke - bara dyrare...



Depends nagellacksserie har perfekta flaskor, små och fyrkantiga.
Kom ihåg under och överlack så du inte gör samma misstag som jag har gjort i 48 år. Trodde det behovet var överreklamerat och har gnällt över alla nagellack som sitter så dåligt... Under 2010 testade jag billiga Depend-serien och är oerhört impad. Jag var på semester i Tunisien en vecka och hade samma nagellack från dagen före avresa tills jag kom hem åtta dagar senare efter sol och bad och fick ta bort nagellacket med aceton - utan att den minsta nagellacksflaga hade försvunnit från naglarna. Tänk att det skulle ta så lång tid att fatta det där...



En liten återvunnen flarra med favoritparfymoljan hänger med. Ni ser hur liten den är bredvid tandkrämstuben! Tveksamt om jag behöver köpa något mer. Olja är drygt (investering gjord i Luxor)!



Övrigt

Andra bra att ha saker är:

Nål och svart respektive vit tråd kan vara förutseende att ha med. Och säkerhetsnålar!



Minitejp-rulle (står framför ett visitkort) kan vara bra att ha med sig. Man vet aldrig när det kan komma till pass!



Casios klocka med inbyggd termometer och kompass. En rolig och kanske lite lyxig grej. Många gäster vill veta hur varmt/kallt det är och då har du den i bältet (den visar fel temperatur om du har den på handleden) och kan lätt berätta.


Om du vet med dig att du blir sjösjuk kan du gå till Apoteket och köpa armband med akupressur"knapp".


På utflykter vet man aldrig vad som kan hända. Jag har en pytteliten Första Förbandsväska från Clas Ohlsso (kostade då 29 kronor) där jag har lagt till lite smått och gått. Compeed, Aloe Vera gele, vattenfasta plåster, desinfektionsservetter m m. Tar lite plats men du får med dig ganska mycket! Jag gillar att vara förberedd på allt som går att vara förberedd på.



Brukar du gilla att snorkla/dyka men ångrar att du inte köpte en engångskamera? Jag köpte en vattentät kamerapåsehttp://www.coolstuff.se/ där jag kan lägga min vanliga kamera eller mobilen i och kan ta undervattenskort med den! Smidigt och roligt!




Ja, det där var nog mina hetaste tips inför en utlandsvistelse på cirka ett halvår!  Lycka till med packandet!




Passet och visum

Giltigt pass
Innan du åker ska du kolla hur länge ditt pass är giltigt och inte har några skador.
De flesta länder kräver att du har ett pass med sista giltighetsdag ett halvår efter att du ska komma hem. Det innebär att om du har kontrakt från mellan 1/5-30/9 måste du ha ett pass som gäller till minst 31/3 året därpå!
Behöver du nytt pass är det ett besök hos polisen som gäller.

Det får heller inte vara skadat!
Jag har själv råkat ut för att mitt plastade pass-blad hade lossat 2 cm i ena kanten och blev inte utsläppt från landet.
Med bara en timme före avresan fick jag ta en taxi till flygplatspolisen, ta foto och betala straxt under tusenlappen , ta taxin tillbaka (Och det var inte roliga pengar det heller) och springa hela arlandaterminalen och komma fram PRECIS när de ska stänga luckan. Kort sagt - kolla passet i god tid före avresa - gör inte som jag gjorde.


Om du behöver ha visum så meddelar ditt resebolag om det och de ordnar ofta med visum också. Men vill du ha extra koll kan du förslagsvis kolla listan på luftgrop.se!


Vaccinationer


Det finns inga generella svar på om och isåfall vilka vaccinationer du behöver för den destination du ska till.
Därför väljer jag att helt enkelt hänvisa till

http://www.vaccination.nu/

Gå in och kolla där får du se!

Vad får du i lön?

Allt går inte mäta i pengar. Det är det många som missar. De går till sina, visserligen kanske välbetalda jobb, och vantrivs 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Det blir många timmar på ett år...

 

Vad får du i lön som reseledare?

Det här var vad jag kom på när jag skrev!

  • Tempofyllt, spännande och omväxlande arbete fullt av utmaningar

  • Världen som arbetsplats

  • Bekantskap med andra kulturer

  • En annorlunda vardag jämfört med i Sverige

  • Träffa spännande människor i olika sammanhang

  • Klara ut nya situationer i en annorlunda miljö

  • Stora möjligheter att utveckla dig personligt såväl som kunskapsmässigt.

  • Arbeta med service i andra kulturer - en ovärderlig erfarenhet

  • Får möjlighet att upptäcka dig själv och utvecklas på olika sätt

  • Fyra underbara dagar i månaden till DITT förfogande att göra samma som semestergästerna

  • Försäkring i jobbet

  • Del av boendekostnaden

  • Och om inte ovanstående är nog så får du dessutom ca 5-7000 kr varje månad!!!

Vad säger du om DET?

 

Nackdelar

Jag kommer egentligen bara på två som skulle kunna räknas hit. Och jag kalkylerar då med att du har trollat bort boendekostnaden i Sverige...

  • Långa arbetsdagar – sällan 8 h/dag och 40 h /veckan

  • Jobb sex dagar i veckan – inte fem.


Vilka kvalifikationer önskas?

Jag har försökt sammanställa resebolagens krav som ställs på dig för att du ska bli antagen till en utbildning. Det skiljer sig så klart åt på en del ställen beroende på vilken inriktning (Sol & bad, äventyr; skidor) bolaget  har valt.

 

Du ska

  • ha gymnasiekompetens, helst 3 år

  • kunna flytande svenska i tal och skrift

  • behärska engelska i tal och skrift

  • 2 års arbetserfarenhet (önskar några)

  • hög social kompetens (önskar andra)

  • vara minst 21 år

  • ha haft körkort i minst 1 år (försäkringsregler) då bilkörning ingår i arbetsuppgifterna

  • ha god allmänbildning

 

Meriterande är

  • postgymnasial turismutbildning

  • examen från en reseledarskola

  • längre utlandsvistelse eller rest mycket runt om i världen

  • gärna tala något av de nordiska språken norska/danska/finska

  • arbetslivserfarenhet från ett serviceyrke/resebranschen/vård/omsorg/skola

  • att du är man ;) Det här yrket domineras av kvinnor...


Och att vara trevlig räcker inte. Som reseledare behöver du även vara;
  • glädjespridare

  • problemlösare

  • stresstålig

  • en som gärna delar med sig av dina kunskaper och erfarenheter

  • flexibel

  • duktig servicegivare

  • brinner för att träffa och arbeta med nya människor

  • utåtriktad

  • självständig

  • effektiv

  • organiserad

  • gilla att ha telefon och datorn som serviceredskap

 

Om du känner igen dig på beskrivningarna ovan och har klurat ut hur du ska göra med ditt svenska boende – vänta inte! ANSÖK TILL KURS NU

Mer om vilka kurser som finns kommer du snart hitta i kategorin  ”Utbildningar till reseledare”


Vad ingår i reseledarjobbet?

Det är inte för inte som många ledare i dagens skandinavien har jobbat som reseledare en gång i tiden. Man skulle kunna jämföra det med mililtären som också var en "uppfostringsanstalt" när den allmänna värnplikten fanns... Kolla vilka ansvarsområden som ingår i jobbet och vad du har chans att lära dig om du väljer ett jobb som reseledare!


INFORMATIONSMÖTEN
De går under lite olika namn (Välkomstmöte, Träffpunkt, Informationsmöte, Inspirationsmöte e t c) men jag syftar på det mötet man har med flera gäster samtidigt, oftast i anslutning till gästernas ankomst.
Ibland har du mötet helt själv, ibland är man två eller fler. Då har man kommit överens om före mötet, vem som ska ta hand om vad. Teamwork är viktigt i jobbet vad man än sysslar med!

På dessa möten står man framför gruppen och berättar man om resmålet, ger tips på vad man kan göra på egen hand, mat/dryck att prova och lite vad man kan köpa billigt eller som är typiskt för resmålet.
Man presentera även utflykterna som resebolaget har. Många gånger säljer man utflykter redan här, efter mötet.
Om några gäster har något bekymmer försöker man lösa det per omgående (om det är möjligt). Man vet aldrig vad man ska få för fråga/uppdrag vilket gör varje möten till en ny spännande utmaning!


HOTELLSERVICE
Vanligtvis har man hotellservice ett par gånger i veckan. När man kommer till hotellet kontrollerar man att informationen i pärm/anslagtavla stämmer och är kvar (det händer att gäster tar med sig material på rummet) och att avresetider är korrekta. Fast mest handlar det om att ge gästerna service på plats om de har lust. Oftast handlar det om att de;
  • planerar att köpa utflykt - Du berättar om utflykten, skriver biljett, tar emot pengar/skriver kort slip och rapporterar till bokningsansvarig så de kommer på pick-uplistan.
  • vill ha råd - typiska souvenirer från området, utflyktsidéer på egen hand, mat/dryck att testa, förslag på lokala restauranger, vad kostar en taxi/buss/tåg/nationellt flyg, närmaste bankomater, ja ALLA frågor komma! En utmaning!
  • upplever någon problematik på hotellet - som du helst ska lösa samma dag (!)
  • Och ibland händer det faktiskt att ingen behöver dig. (En indikation på att alla är nöjda, kanske?)

SERVICEKONTOR
De flesta resebolag har ett servicekontor dit gästerna kan komma och ställa samma typ av frågor som ovan. Här finns också en fast telefon dit gästerna kan ringa.

Kontoren är desstuom vårt Back Stage, där allt händer som gästerna inte ser.
Där fixas välkomst- och utflyktsmaterial/listor, ankomst/avreselistor, rapporter med olika syften och den ekonomiska redovisningen var och en ansvarar för.
Dessutom sitter de med ledande funktioner på kontoret vars uppdrag är mer administrativa.
Många härliga skratt blir det tillsammans med kollegorna här. Vi är så utspridda under veckorna att vi kanske bara ses när det är vår tur att vara på kontoret - för dit har alla ett ärende!  Underbart!


SERVICETELEFON
Resebolagen har lite olika upplägg men en reseledare ansvarar för servicetelefonen för allt från kanske en dag till en vecka. Det bemannas ibland enbart dagtid, ibland dygnet runt.
Gemensamt för alla är att den som har telefonen också ansvarar för att han/hon alltid svara på samtal och sms och åtgärdar det som behöver åtgärdas. Man skulle väl kunna säga att det är som att ansvara för ett servicekontor på fickan!


UTFLYKTER
Någon gång i veckan (ibland fler) brukar man ansvara för en utflykt . Då ansvarar du för en grupp på upp till 40 personer och måste vara beredd på ALLT som händer, planerat och oplanerat (gäster som går vilse, blir sjuka, råkar ut för en fallolycka ja, ni fattar).

Resebolagen har olika typer av utflykter; främst sociala och historiska (äventyrliga)
De sociala kan vara en båtutflykt till någon ö där gästerna solar, badar, äter och man umgås med gästerna och ser till att de har det bra.
De historiska ställer höga krav på dig vad det gäller att vara påläst i, inte bara gammal och modern historia, utan också om landets kultur, religion, politik.

(En del resebolag sysslar med Äventyrsresor, något som ställer ytterligare krav på både kännedom om området (lokalkännedom) och säkerhet så ingen skadar sig.)


TRANSFER
På avrese- och ankomstsdagarna är det dags att hämta/lämna gäster på hotellet.

AVRESETRANSFER
Dags för gästerna att åka hem med positiva minnen från din destination. Ibland åker du med i bussen och informerar på plats om vad som ska hända på flygplatsen. Andra gånger måste du skicka iväg bussen utan dig och då informerar du gästerna och sänder sedan.

ANKOMSTTRANSFER
Nya gäster sitter förväntansfulla i bussen och vill inget hellre än att få börja fira sin semester på din destination! På bussen är det vanligt att man delar ut gästernas välkomnstmaterialet att bläddra i på resan till hotellet. Samma sak som ovan. Ibland åker du med, ibland sänder du.



FLYGPLATSEN
Jobbet på flygplatsen handlar dels om att ta emot gästerna som kommer från hotellen och ska resa hem, dels de som kommer till destinationen och ska vidare till hotellen. Det kanske är den viktigaste platsen på hela resan?! Du är den första och sista gästerna möter så det gäller att göra upplevelsen extra bra! Att jobba på flygplatsen är jätteroligt just därför!

AVRESANDE RESENÄRE
R
De som åkt "sändbuss" tas emot och visas in på flygplatsen. Man talar om vilka incheckningsdiskar som gäller, delar ut bagagelappar, berättar eventuellt om hur det ser ut i avresehallen och är allmänt behjälplig för gästerna fram till säkerhetskontrollet. (Sen får vi inte följa med längre.)

ANKOMMANDE RESENÄRER

Några reseledare kanske visar gästerna till bussarna, andra tar emot vid bussarna där man prickar av gästerna och hänvisar till rätt buss. Om det är gäster som åker Ospec är det på flygplatsen de får reda på vilket hotell de kommer bo på under sin semester.
Efter landning och bagagebandet äill jag påstå att den här stationen kan bli den viktigaste på gästernas semester. Du blir resebolagets första representant på plats och det är viktigt hur du bemöter dem.


Vem är i reseledarens centrum?
GÄSTEN

Vem är i gästens centrum?
DU

Vad är vi utan nöjda gäster?
ARBETSSÖKANDE


Ja, det kan faktiskt vara du som avgör om gästerna kommer hem med positiva minnen från semestern och gärna åker med ditt resebolag igen (något som gör att du har jobb en säsong till)! Även om hotellet kanske är mediokert, personalen lite sur och bussen försenad på utflykten så kan du bära detta avgörande i din hand!


Vad säger du? Tycker du ansvarsområdena verkar vara intressanta?
Hoppa vidare till "Vad krävs för jobbet", vettja!


Bilderna kommer från http://www.fotoakuten.se


Lägenheten/villan kvar i Sverige?

Om du har en bostadskostnad på runt 2000 kr/månad och inga andra lån/avbetalningar är det MÖJLIGT att ha kvar ditt oboende i Sverige utan att hyra ut. Fast i mina ögon verkar det lite dumt och lyxigt att betala för en outnyttjad lägenhet ett halvår i taget...



Istället kanske du ska fundera över att hyra ut i andra hand?

Det finns regler för andrahandsuthyrning som Hyresnämnden har tagit fram.
Utlandsvistelse en längre tid är en av de giltiga anledningarna som omnämns. I normalfall ges tillstånd från Hyresnämnden att hyra ut upp till ett år, därefter kan du ansöka om förlängning (man kan tillstånd max tre år totalt vilket blir sex säsonger för oss ute.)

Läs mer på Hyresnämndens hemsida där du också hittar ansökan.


Låt någon annan i familjen betala!
Alternativet är att ha någon annan som betalar för boendet (föräldrar, sambo, barn) i Sverige medan man är borta. Känner till att alla variationer används...


Sälj!
Eller så gör ni som jag gjorde - säljer allt och slipper bekymmer om sånt ni inte har koll på *ler*.
Vid säsongsbytena löser man problemet genom att antingen bo hos särbo, barnen eller att ta in på vandrarhem. Det finns inga problem, bara möjligheter.


Tjänstledig från annat jobb? Säga upp sig?

Du kanske har ett jobb här hemma i Sverige som du inte helt vill släppa för ett jobb du inte vet något om? För även om jag påstår att det är ett av världens roligast jobb är det ju inget som säger att du kommer tycka samma sak.

Det finns egentligen två alternativa vägar - att söka tjänstledigt eller att säga upp sig.



Tjänstledighet
Att få bara tjänstledig från sitt ordinarie jobb är nog idealet för de flesta. Då kan man testa jobbet men ändå har något att komma tillbaka till (förhoppningsvis!).

Dessvärre saknar man rätten att vara tjänstledig för att prova annat arbete.Det är helt upp till din nuvarande arbetsgivare men jag vet att det förekommer och du har ju alltid rätt att fråga.

Tänk på att fråga i tid, det vill säga minst tre månader innan ledigheten ska börja - och du har rätt att få besked senast en månad efter att du har lämnat ansökan.

Tänk på att det tar ett tag innan du får reda på om du får någon placering och när det är planerat att du ska lämna Sverige. Det handlar ofta om snabba beslut!
Så det kan vara liiiite svårt att ge din arbetsgivare ett slutdatum... men som sagt, fråga kan man alltid göra. Be att få återkomma om datum när du vet...
(Majoriteten av destinationerna startar upp i mars/april respektive september/oktober men undantag kan finns!)





Notera att du visserligen har rätt återgå till samma eller liknande arbetsuppgifter och anställningsvillkor som du hade innan tjänstledigheten och att du inte kan bli uppsagd/avskedad bara på grund av att du begärt tjänstledigt men det har hänt att man blir uppsagd om det blir arbetsbrist under tiden (fast arbetsgivaren måste fortfarande följa turordningsreglerna).
.
Läs gärna mer på Sacos hemsida!


Säga upp sig
Ja, det kan ju kännas lite läskigt. Å andra sidan ser jag alltid ett slut på ett jobb som start för något nytt.
Fundera över vad som är det värsta som kan hända, vettja!

Gör en Mind map med ditt namn och ordet Reseledare i mitten. Rita sedan "tentakler" till allt positivt och negativt du kan tänka dig skulle hända. Titta sedan på det du har ritat och fundera på om det inte är värt att chansa i alla fall. Det kanske är saker du kan leva med mot att du får chans att uppleva annat i livet?!




Om du inte gillar ovanstående förslag kan du göra en plus- och minuslista. Då skriver du Jobba som reseledare som rubrik på ett A4 papper och gör en linje på mitten. Sen skriver du ett Plus i högerkolumnen och ett Minus i vänsterkolumnen. Sedan skriver du ner alla fördelar och nackdelar - vinster/förluster som du tror du skulle uppleva om du valde ett  jobb som reseledare.
Studera sedan listan. (Det KAN vara så att det är övervägande nackdelar men att fördelarna är så stora att de vinner ändå!).

(Ovanstående pappers-sysslor kan du göra med ALLA val i livet. Speciellt när du står i för lite större val... Dessa "listor" har hjäpt mig till en massa bra beslut sedan 1996 när jag började med det här.)


RSS 2.0